Daniel - en gutt i faresonen

Les mer

Daniel er en gutt i faresonen. Han er 13 år gammel. Han bor i São Paulo i en favela utenfor sentrum. Det er i disse boområdene de fleste fattige i São Paulo bor. Det er disse områdene som rekrutterer gatebarn - children at risk.

Du kan redde et barn

Barna våre i Brasil trenger flere supportere. Din støtte kan redde barn fra et liv på gaten. Bli Kolibri Supporter nå. 

Laster…

Registrer deg her så ringer vi for å fortelle deg litt mer om Kolibriprosjektet.

Daniel er en gutt som livet har gjort det vanskelig for. Han er 13 år gammel. Han bor i São Paulo i en favela utenfor sentrum. Det er i disse boområdene de fleste fattige i São Paulo bor. Det er disse områdene som rekrutterer gatebarn.

Risikoområder

Det er et tøft liv for folk som bor her, og det er noen risikofaktorer som virker sterkt inn på menneskene.  Området er kontrollert av kriminelle mafialignende gjenger. Det resulterer i at  vold er en del av dagliglivet.  Kriminalitet og korrupsjon har en høy status. Det er vanskelig å manøvrere seg utenom disse nettverkene, hvis man vil opp og fram i livet. Dessuten står rusen sterkt. Den har også blitt en ”naturlig” del av livet for mange, enten det er fest eller en grå hverdag.  De kriminelle nettverkene har sine metoder for å huke folk fast i rusens klør. Narkotikaomsetning  er de kriminelles levebrød og vanlige folks elendighet.

Dette er Daniels historie
Dette er Daniels historie

Mamma

Mamma Victoria, Daniels mamma, er syk. Hun er narkoman. Hun er nesten aldri hjemme hos Daniel. Daniel har flere søsken, men mamma er bare opptatt av én ting – å skaffe seg narkotika hver dag. Det begynte da hun var ung mor – og det har gått utforbakke hele veien. Hun bor nå under en presenning – bak en mur – i en bakgård i sentrum. Hun har bare en kjole. Hun har en strikkelue trukket godt nedover hodet og ørene. Hun har nesten ikke tenner igjen – bare noen råtne stubber. Hun er tom i blikket. Mamma Victoria kommer av og til på besøk hjem til Daniel. Hun er beruset. Hun kommer og møter barna, blir en kort stund og hun drar igjen. Hver gang er det en stor prøvelse og påkjenning for barna. De blir glad, men de blir lei seg når de opplever moren slik. Hun er ruset og er ikke seg selv. Daniel blir skuffet og sint når hun kommer hjem. Han skjønner at hun snart stikker av igjen  - det er sårt hver gang. Suget etter narkotika er sterkt - styrer hele livet hennes, -suget er sterkere enn å være mamma. Syk – sykt.  Daniel sin pappa bor et annet sted. Han har ingen kontakt med ham. Hver gang mamma har vært der – tar Daniel sykkelen fatt. Sykler fort.

Mamma Victoria
Mamma Victoria

Sykkelen

Det store i Daniels liv er sykkelen. Den kjøpte han brukt for noen år siden. Han fikser, pusser og forbedrer den. Han sykler fort overalt.

Den gir ham en frihet han ikke har hatt før. Han kan dra hvor han vil fly av gårde. Det er som en drøm har gått i oppfyllelse – fly av gårde.

Daniel og sykkelen
Daniel og sykkelen

Bestemor

Daniel bor hos bestemor, ute i favelaen. Bestemor er rolig. Hun smiler. Hun er trygg. Hun sier: ”Jeg tar ansvar for mine barnebarn som mine egne”.

"Moren og farens situasjon er et stort problem her. Uten deres omsorg og kjærlighet, lever barna i en krisesituasjon, de trenger krisehjelp…Barna får problemer. De reagerer med dårlig oppførsel. De blir skuffet hver gang." (Bestemor)

Bestemor er det eneste faste holdepunkt i livet til Daniel.

Bestemor søker om å adoptere Daniel, men hun er bekymret, for hun må vise at hun har ”kontroll” på gutten, ellers vil barnerettsdommeren ta gutten fra henne. Sykkelen er en risikofaktor i den sammenhengen. Hvis en ulykke skjer, kan dommeren tolke det slik at bestemor ikke har kontroll på Daniel og ta ham fra henne.

Daniels bestemor
Daniels bestemor
Du kan redde et barn fra et liv på gaten - bli supporter

Historien om barna