En barneflokk står alene

Les mer

Husker du Daniel og bestemor? Bestemor var tryggheten for Daniel (t.v) og hans søsken. Vi skrev om denne familien i et nyhetsbrev sommeren 2015. Sist desember døde bestemor plutselig.

Og om ikke det var nok, tanten som bodde med dem og som var den formelle omsorgspersonen, døde noen måneder før av hjerteproblemer. En barneflokk står alene. 

Hva tenker du om livet da, når du fra før har mistet dine kjæreste, en narkoman mamma og en pappa du aldri har opplevd? Når du bor i et skur i en favela? Dette er en liten familie med mange prøvelser. De vokste opp i skuret til bestemor. Hun var tryggheten hans. I naboskuret bodde tante med sine barn. Disse to var de faste holdepunktene for barna. Mamma er ødelagt av narkotika og lever i dag som en narkoman i sentrum av São Paulo, ute av stand til en gang å ta vare på seg selv.

Daniels historie

Daniel  er i dag 16 år. Han kom til Kolibri som sjuåring, og det var fotballen som trakk. I årene da mamma forsvant inn i rusen var han ustabil og klarte ikke å knytte seg til noe.  Men gradvis fikk han interessen for capoeira dansen og med denne aktiviteten fikk de ham tilbake på sporet. I 2013 fikk han plass i utdanningsprogrammet på Kolibri Young Warriors. Samme året ble han plukket ut til å være med på en reise til Asia sammen med Gregory og 5 andre barn. Denne turen bidro mye til en dypere forståelse av de sosiale problemene rundt om i verden. Daniel har fortsatt opplæringen i Kolibri, med Nektar-programmet i fjor og Vinger-programmet i år. Dermed kan han fullføre hele opplæringsløpet i Kolibri Brasil. Ansvarspersonene på Kolibri kjenner styrkene og svakhetene til Daniel. De har blitt viktige omsorgspersoner i Daniels  liv nå.

Tar ansvar

Etter at tante og bestemor døde så brått, har Daniel nå overtatt ansvaret og omsorg for sin yngre søster og han hjelper med å organisere hjemmet og husarbeid med støtte av en annen tante som har kommet flyttende til dem og som nå har bosatt seg i bestemors skur. Hun har tatt på seg et stort ansvar. I mangel på et offentlig velfungerende sosialvesen, er det slik problemene løses i Brasil. Det minner om vår egen fortid skildret i Barbra Rings fortelling ”Ittno’ knussel” der Marte Svennerud tar ansvar med ordene: ”Je tar alle sju”.

Disse to flotte karene er Gregory og Daniel. - Daniel er en ressursperson, sier Gregory.
Disse to flotte karene er Gregory og Daniel. - Daniel er en ressursperson, sier Gregory.

Barna må følges opp

Kolibri Brasil har én sosialkurator ansatt til å ta seg av flere hundre saker i løpte av et år. Det gjøres underverker med denne ressursen. Men vi har behov for minst 5 slike personer. Daniels bror har vist en mer ustabil utvikling og har avsluttet tilbudet på Kolibri. Han holder seg i et miljø preget av småkriminalitet og narkotikabruk. Det bekymrer. Han er lite hjemme og viser ikke ansvar for sine søsken. Kolibri har fulgt opp her, men vi trenger ressurser for å kjempe denne kampen. Kolibri får til mange seire - som med Daniel. Men du ser vi trenger all hjelp vi kan få – for å redde flere.


Her kan du gi en enkeltgave. Du kan også Vippse til "Kolibri" - merk gaven "Daniel".

Jeg vil støtte Kolibri sitt arbeid
Gi et engangsbeløp Gi månedlig

Historien om barna